Wrzosowa Kraina - w zgodzie z Naturą!
ShowcaseImage

PUNKT DORADCZY

Zmiana siedziby biura na adres Chocianów, ul. Trzebnicka 7a-7b, lok. 4/2

Informujemy, że w siedzibie Stowarzyszenia prowadzony jest punkt doradczy dla beneficjentów Lokalnej Strategii Rozwoju na lata 2014-2020. Doradztwo świadczone jest bezpłatnie przez pracowników Biura LGD. 

Zapraszamy mieszkańców z obszaru działania LGD Wrzosowa Kraina (2 gminy miejsko-wiejskie – Przemków i Chocianów , 6 gmin wiejskich – Gromadka, Lubin, Bolesławiec, Chojnów, Miłkowice i Kunice oraz 1 miasto Chojnów) do odwiedzenia punktu doradczego. ​

 

Punkt doradczy dla potencjalnych beneficjentów otwarty: 

PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA

w godzinach: 10.00 - 14.30

 

Z uwagi na bardzo duże zainteresowanie prosimy o telefoniczną rezerwację terminu.

Uwaga! W celu umówienia spotkania prosimy o kontakt telefoniczny w godzinach pracy biura LGD tel. 76 8184 541 lub kom. 500 206 128 lub za pośrednictwem poczty elektronicznej biuro@wrzosowakraina.pl lub weronika.olszak@wrzosowakraina.pl

Najbliższe wydarzenia

Brak wydarzeń

Galeria

Statystyki odwiedzin

Dzisiaj479
W tym tygodniu12637
Razem4065148
Powered by CoalaWeb

Orzechówka na płatkach róży, cud - miód z dynią, wino gronowe czerwone i kutia - to najlepsze produkty lokalne Wrzosowej Krainy

Nalewki na miodzie - Orzechówka na płatakch róży
 
Podczas X Dolnośląskiego Święta Miodu i Wina w Przemkowie odbył się już drugi raz konkurs na Najlepszy Produkt Lokalny Wrzosowej Krainy w roku 2009. Głównym organizatorem Konkursy była Fundacja Ekologiczna "Zielona Akcja" oraz Sekretariat Grupy Partnerskiej „Wrzosowa Kraina”, Lokalna Grupa Działania „Wrzosowa Kraina”, Urząd Miejski w Przemkowie, Przemkowski Ośrodek Kultury.

Do konkursu zgłoszono 22 produkty wytwarzane na terenie gmin Wrzosowej Krainy.

Jury w składzie: Ryszard Czerwiński - Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Krzysztof Szustka - Fundacja Ekologiczna "Zielona Akcja", Lucyna Kozak - Stowarzyszenie Świadomych Konsumentów, Anita Smoląg - Grupa Partnerska Wrzosowa Kraina i Bogumiła Ornatowska-Cichoszewska - Przemkowski Ośrodek Kultury przyznało następujące nagrody i wyróżnienia:

W kategorii NALEWKI MIODOWE I ZIOŁOWE:

I miejsce - Orzechówka na płatkach róży - Grażyna Purgał z Wilkocina (gmina Przemków)
II miejsce - Nalewka miodowa Romka - Roman Śmieszek z Przemkowa
III miejsce - Nalewka miodowa "CYTRYNÓWKA" - Cecylia Gałązka z Raszowej Małej (gmina Lubin)

W kategorii WINA GRONOWE I OWOCOWE:

I miejsce - Wino gronowe czerwone - Jacek Glapiński z Przemkowa
II miejsce - Wino domowe czeremchowe - Henryk Bronowicki z Gromadki
Specjalne wyróżnienie za oryginalną recepturę wina z buraka ćwikłowego przyznano Cecylii Gałązce z Raszowej Małej.

W kategorii WYPIEKI NA MIODZIE:

I miejsce - Cud - miód z dynią - Grażyna Purgał z Wilkocina (gmina Przemków)
II miejsce - Pierniczki miodowe - Wanda Kuzyszyn z Przemkowa
III miejsce - Miodownik - Wanda Kuzyszyn z Przemkowa


Wypieki na miodzie - Cud miód z dynią

W kategorii POTRAWY NA MIODZIE:

I miejsce - Kutia - Czesława Hałabura z Gospodarstwa Agroturystycznego "Dworek w Chocianowie"
II miejsce - Naleśniki z miodem - Bogumiła Naruszewicz z Gospodarstwa agroturystycznego "Gajówka Głuszec" z Borówek (gmina Gromadka)
III miejsce - Konfitura z jarzębiny - Wanda Kuzyszyn z Przemkowa

Specjalne wyróżnienie za całokształt prac włożonych w promocję produktów lokalnych i tradycyjnych Wrzosowej Krainy przyznano Wandzie Kuzyszyn. Nagrodę – wyjazd do Brukseli – ufundowała Lidia Geringer de Oedenberg – Poseł Parlamentu Europejskiego.


Wanda Kuzyszyn

Wszystkim nagrodzonym i wyróżnionym serdecznie gratulujemy i zapraszamy ponownie do wzięcia udziału w kolejnej edycji konkursu na Najlepszy Produkt Lokalny z Wrzosowej Krainy.

ks, as

Lista osób zakwalifikowanych na szkolenia "Kuźnia III sektora"

Poniżej znajduje się lista osób zakwalifikowanych na cykl bezpłatnych szkoleń organizowanych w ramach projektu „Kuźnia III sektora” współfinansowanego ze środków otrzymanych od Ministra Pracy i Polityki Społecznej z Programu Operacyjnego Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.
Po przeanalizowaniu informacji zamieszczonych w formularzach zgłoszeniowych do uczestnictwa w cyklu szkoleń zostały wybrane następujące osoby .
PANEL I
Grupa I
1. Barszczyńska Anna
2. Bujak Ewa
3. Ciżmar Malwina
4. Czyż Joanna
5. Dyko Beata
6. Hałka Katarzyna
7. Lizak Joanna
8. Markowicz Jolanta
9. Michalik Bożena
10. Pasek Olga
11. Rzepa Andżelika
12. Skrzypczak Dorota
13. Sobańska Anna
14. Szpyrka Karolina
15. Szymków- Ziembowska Anna
16. Tajchman Honorata
17. Urbańska Kornelia
18. Zając Justyna
19. Zimirska Lucjana
Terminy i zakres szkoleń dla grupy I
29 września 2009r godz. 9.00 Zasady tworzenia i rejestracja stowarzyszeń (4 godziny)
8.10.2009 godz. 9.00 Zarządzanie Stowarzyszeniem, prawne aspekty zarządzania organizacją ( prawa i obowiązki, podatki, sprawozdawczość, zasady nadawania statusu OPP itp.) (5 godzin)
22.10.2009 godz. 9.00 Zasady współpracy NGO i Samorządów – wypracowanie wspólnej polityki rozwoju dla regionu z wykorzystaniem zasobów wiejskich NGO-sów. (5 godzin)
5.11.2009 godz. 10.00 Źródła finansowania „Od inicjatywy do projektu”, zarządzanie projektem (3 godziny)
19. 11. 2009 godz. 9.00 Budowanie planów współpracy z udziałem NGO – badanie potrzeb i koordynacja działań ( 5 godzin)
PANEL II
Grupa II
1. Dorużyńska Izabela
2. Gabinet Andrzej
3. Garbera Anna
4. Główka Teresa
5. Kolanowska Joanna
6. Kwiatkowska Marzanna
7. Niemczyk Aleksandra
9. Oleksy Teresa
10. Romaniak Małgorzata
11. Sarzyński Kazimierz
12. Skawińska Zofia
13. Stando Bogusława
14. Sytek Anna
15. Sytek Bartłomiej
16. Wolska Weronika
17. Zalewa Danuta
Terminy i zakres szkoleń dla grupy II
30.09.2009 godz. 9.00 Tworzenie wniosków o dotację – konstruowanie projektu (5 godzin)
9.10.2009 godz. 9.00 Zarządzanie Stowarzyszeniem, prawne aspekty zarządzania organizacją ( prawa i obowiązki, podatki, sprawozdawczość, „Moja organizacja dla pożytku publicznego” zasady nadawania statusu OPP, itp.) godz. 14.00 -  Źródła finansowania „Od inicjatywy do projektu”, zarządzanie projektem (8 godzin)
6.11.2009 godz. 9.00 Budowanie zespołu (5 godzin),
22.10.2009 godz. 9.00 Zasady współpracy NGO i Samorządów – wypracowanie wspólnej polityki rozwoju dla regionu z wykorzystaniem zasobów wiejskich NGO-sów. (5 godzin)
19. 11. 2009 godz 9.00 Budowanie planów współpracy z udziałem NGO – badanie potrzeb i koordynacja działań ( 5 godzin)
Jednocześnie informujemy, że zgłoszenie jest deklaracją udziału w pięciu jednodniowych szkoleniach, które zakończą się wręczeniem certyfikatu podczas uroczystej gali.
Szkolenia i warsztaty będą się odbywać w Chocianowie w Sali szkoleniowej Stary Młyn Gospodarstwie Rolno – Ekologicznym „Wrzosówka”, ul. Kościuszki 25
Wszystkie szkolenia prowadzone są nieodpłatnie, organizatorzy zapewniają poczęstunek, materiały szkoleniowe, gorące i zimne napoje, wykwalifikowaną kadrę trenerską.
Uczestnicy we własnym zakresie pokrywają jedynie koszty związane z dojazdem

Konkurs na najlepszy PRODUKT LOKALNY Wrzosowej Krainy

Serdecznie zapraszamy do wzięcie udziału w Konkursie na Najlepszy Produkt Lokalny Wrzosowej Krainy! Szczegóły można znaleźć w zamieszczonym poniżej Regulaminie Konkursu a zgłosznie prpduktów/potraw na "karcie zgłoszeń" prosimy o nadyłanie do dnia 26 września.

Do pobrania:

  • Regulamin konkursu POBIERZ
  • Karta Zgłoszenia POBIERZ

Więcej informacji o relacji z konkursu w ubiegłym roku można znaleźć tutaj : http://www.wrzosowakraina.pl/news,lipoweczka__miodowe_pierniki_z_przemkowa__nalewka_jagodowa.._-_zwyciezyly_w_konkursie,304.html

 

Ogranizatorzy

 


 


Konkurs na najlepszy produkt lokalny Wrzosowej Krainy
w ramach X Dolnośląskiego Święta Miodu i Wina w Przemkowie

REGULAMIN KONKURSU

1. W Konkursie mogą startować amatorzy i profesjonaliści, osoby prywatne oraz organizacje (np. lokalne stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich) z obszaru Lokalnej Grupy Działania Wrzosowa Kraina (gmin: Chocianów, Gromadka, Przemków, Lubin, Chojnów i Bolesławiec).

2. Do Konkursu można zgłaszać potrawy w 4 kategoriach:
I. nalewki (miodowe i ziołowe)
II. wina (gronowe i owocowe)
III. wypieki na miodzie
IV. potrawy na miodzie

Każdy uczestnik może zgłosić więcej niż jeden produkt w ramach jednej kategorii oraz ma prawo zgłoszenia produktów do więcej niż jednej kategorii.

3. Produkty do Konkursu należy zgłosić do dn. 24 września (czwartek) osobiście, mailem, faxem lub listownie na adres:
Fundacja Ekologiczna „Zielona Akcja”, ul. Wrocławska 41, 59-220 Legnica, mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. fax. 076 721 24 96, tel. 076 723 81 01 wew. 27, 512 312 215.

W tym celu można skorzystać z gotowego formularza, który będzie dostępny w sekretariacie Grupy Partnerskiej Wrzosowa Kraina (Urząd Miejski w Przemkowie, ul. Plac Wolności 25, 59-170 Przemków, pok. nr 31), w siedzibie LGD Wrzosowa Kraina (ul. Kościuszki 25, 59-140 Chocianów) oraz na stronie internetowej www.WrzosowaKraina.pl. W przypadku braku dostępu do gotowych formularzy prosimy o uwzględnienie w zgłoszeniu informacji nt nazwy produktu, kategorii w której produkt jest zgłaszany do Konkursu, opisu składników, metod produkcji i historii produktu oraz danych zgłaszającego (imię nazwisko, adres, gmina, telefon).

Produkty, które nie zostaną zgłoszone w wymaganym terminie oraz bez opisów nie będą brane pod uwagę w Konkursie.

4. Gotowe produkty do Konkursu należy przynieść dn. 26 września (sobota), w godz. 10,30 – 13,30 na stoisko Grupy Partnerskiej Wrzosowa Kraina w namiocie organizatora X Dolnośląskiego Święta Miodu i Wina w Przemkowie.

a/ Produkty do dwu pierwszych kategorii („nalewka miodowa” i „wino”) należy dostarczyć w szczelnie zamkniętych butelkach oraz w butelce mniejszej, przeznaczonej do degustacji Komisji Konkursowej.

b/ Produkty w kategorii „wypieki na miodzie” i potrawy „na miodzie” należy dostarczyć w całości, uwzględniając konieczność przygotowania małych porcji dla Komisji Konkursowej.

5. Kryteria oceniania i punktacja:
1. smak i aromat 0-5
2. wygląd (w tym opakowanie, podanie i przystrojenie) 0-3
3. użycie lokalnych surowców i tradycyjność potrawy 0-3

6. Produkty, które zwyciężą w poszczególnych kategoriach, zostaną zgłoszone na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Warunkiem koniecznym do zgłoszenia produktu jest udokumentowanie co najmniej 25 lat wytwarzania. Jeśli produkty, które zajmą czołowe miejsca w Konkursie, ale nie będzie można wykazać wymaganych 25 lat ich wytwarzania, to wówczas zgłoszone zostaną kolejne produkty z konkursowej listy rankingowej.

7. Obrady Komisji Konkursowej odbędą się 26.09.2009 w godz. 13.30 – 14.30.

8. Rozstrzygnięcie konkursu i ogłoszenie wyników odbędzie się podczas X Dolnośląskiego Święta Miodu i Wina w Przemkowie, w niedzielę 27 września 2009 około godz. 13.00 na scenie głównej w Parku Miejskim.

9. Wszelkich informacji nt Konkursu udziela p. Krzysztof Szustka, Fundacja Ekologiczna Zielona Akcja, tel. 076 723 81 01 wew. 27, kom. 512 312 215.

10. Organizatorami Konkursu są: Fundacja Ekologiczna „Zielona Akcja”, Sekretariat Grupy Partnerskiej „Wrzosowa Kraina”, Lokalna Grupa Działania „Wrzosowa Kraina”, Urząd Miejski w Przemkowie, Przemkowski Ośrodek Kultury.

Gospodarstwo Agroturystyczne Gajówka Głuszec certyfikowanym miejscem Przyjaznym Rowerom

Certyfikat Przyjazny Rowerom


Mamy we Wrzosowej Krainie gospodarstwo agroturystyczne, które jest przyjazne dla rowerzystów. Potwierdza to certyfikat „Przyjazny Rowerom”, który został uroczyście wręczony właścicielce Gospodarstwa Agroturystycznego „Gajówka Głuszec” z Borówek, Pani Bogumile Naruszewicz. Certyfikat wręczono 11 września br. podczas obchodów Dni Partnerstwa Lokalnego na Festynie „Smaki Zielonych Szlaków” w Krakowie. Oprócz Pani Bogumiły certyfikat otrzymało również Stowarzyszenie Rodzin Zdrowie Psychiczne „U Pana Cogito” Pensjonat i Restauracja z Krakowa. Wręczenie certyfikatów odbyło się podczas seminarium „Przyjazny Rowerom - bądź i Ty!”. W czasie seminarium zaprezentowana została idea certyfikatu Przyjazny Rowerom, omówione zostały także procedura i kryteria certyfikacji.

„Gajówka Głuszec” jako jedyna na Dolnym Śląsku została certyfikowanym miejscem przyjaznym rowerzystom. PRZYJAZNY ROWEROM to standard i system certyfikacji obiektów turystycznych i innych obiektów promujących zrównoważony transport uwzględniający specyficzne potrzeby rowerzystów i turystów rowerowych.

Z ideą certyfikacji można zapoznać się na stronie www.przyjazny-rowerom.pl

as

I festiwal "Święto Kapusty i Pieroga"

Zachęcamy oraz serdecznie zapraszamy Państwa oraz mieszkańców z terenu
działania LGD "Wrzosowa Kraina" wsi do wzięcia udziału w naszym festiwalu.
Obok występów zaproszonych gości i przeglądu naszych zespołów
folklorystycznych, będzie degustacja i konkurs tradycyjnych wyrobów
kulinarnych wykonanych z kapusty i pieroga. Konkursom i pokazom towarzyszyć
będą zabawy sprawnościowo-sportowe, a zakończymy zabawą ludową pod
gwiazdami.


Serdecznie zapraszamy i pozostajemy z nadzieją na miłą współpracę.

Ta strona używa plików cookies.
Polityka Cookies   
AKCEPTUJĘ